Case Competition – en intellektuell idrott
Publicerad: 2023-10-23
Mårten Edlund från Handelsbanken och Tobias Lindberg från Ernst & Young tar plats bredvid Ekonomihögskolans forskare: Hassan Hamadi, Ola Mattisson, Ulf Ramberg och Mats Urde. Det är dags för de casetävlande att framföra sina presentationer om motorcykelföretaget Harley Davidson.

Mats Urde summerar dagen med LUSEM Case Academy. Foto: PeterKjällkvist
Vad skulle du säga om du som masterstudent i början av din första termin fick höra att du kunde få spendera ungefär sex extra timmar, en dag i veckan, under den kommande månaden på Ekonomihögskolan? Du skulle förväntas samarbeta med personer du aldrig träffat tidigare under extremt stressiga förhållanden och få stenhård feedback på din och din grupps prestation, av lärare och företagsledare. För detta skulle du dessutom inte få några studiepoäng, inga fördelar eller bonusar av något slag, men möjligen chansen att göra det igen under ännu mer krävande och påfrestande förhållanden. Skulle du anmäla dig?
Så presenterar Ola Mattisson, universitetslektor och programansvarig för Masterprogrammet i Management, Case Competition Training som är öppen för studenter på Ekonomihögskolan och som årligen arrangeras av LUSEM Case Academy.
Denna gång spenderade 40 motiverade studenter ännu en måndagkväll med att läsa ett case, analysera, tänka, konstruera en presentation och leverera lösningar och råd inom loppet av tre timmar.
Kvällens affärscase handlade om Harley Davidson och hur det ikoniska motorcykelmärket bör planera för de kommande tio åren med hänsyn till hållbarhet, minskande intäkter, utvecklingsområden med mera. För utmaningen bildades grupper om fyra studenter var, och de fick en 20-sidig rapport med företagets 10-årsplan, finansiell information och en del bakgrundsinformation. Efter ett tre timmars intensivt arbetspass där de hade tillgång till ett klassrum med en whiteboard, sina bärbara datorer och varandra, levererade varje grupp en 25-minuters powerpoint-presentation följd av femton minuter feedback och frågor från casedomarna.
"Detta är tredje måndagen i rad där de arbetar med cases och presentationer, och deras inlärningskurvor har varit som på steroider och through the roof", säger Ulf Ramberg.
Formatet liknar det prestigefyllda John Molson MBA International Case Competition, men feedbacken från casedomarna är mer coachande och syftar till att hjälpa studenterna att förbättra sig, snarare än att motivera poäng, som i tävlingen.
Vi frågade Carl, en av studenterna, varför han valde att delta i Case Challenge.
– Framför allt för att det verkar roligt, men jag ser det också som en utmärkt förberedelse för framtiden. Många strategistudenter här vill arbeta inom managementkonsulting, och jag tror att detta ger oss en stor fördel, eftersom många jobbintervjuer använder sig av cases på liknande sätt, säger Carl.
Faktum är att det finns ett extra incitament till allt det hårda arbetet, nämligen att av de 40 deltagarna kommer åtta att väljas ut för en finalomgång och till sist kommer domarna förhoppningsvis att kunna välja fyra som får representera LUSEM i Molson Case Competition i januari 2024.
– Vår skola har klarat sig mycket bra i konkurrens med deltagare från hela världen, och 2019 placerade sig LUSEM faktiskt som tvåa, säger Mats Urde, och avslutar med att säga att han har varit mycket imponerad av deltagarna och deras presentationer:
– Ja, jag känner mig mycket positiv och ser fram emot tävlingen i januari!
Foton: Linnea Mörth och Peter Kjällkvist.