Digert Almedalsprogram för Ekonomihögskolan

Publicerad: 2016-07-03

Maskulinitet i köket, social tillit, digitaliserat skattesystem, hållbar välfärd, eHälsa – och skuldsättning. Ekonomihögskolans program under årets Almedalsvecka spänner över ett minst sagt brett spektrum.

Från Ekonomihögskolan på Lunds universitet deltar minst sex forskare i Almedalsveckan i Visby. Först ut är nationalekonomen Andreas Bergh på måndagen, och på tisdagen tar företagsekonomen Marcus Klasson vid. Han ska tävla i Science Slam på Öresundshuset, där forskare gör kortpresentationer av sina ämnen och publiken röstar fram vinnaren.
– Jag tänkte tala om män som lagar mat i hemmet från ett genusperspektiv. Vi har sett en enorm ökning av unga mäns intåg i köket de senaste tjugo åren. Dessa män representerar inte bara nya gastronomiska idéer, men också alternativa föreställningar om att vara en man i en globaliserad ålder. Den nynordiska mannen har blivit en global ikon, en man som balanserar autentiska matupplevelser och en återgång till en förlorad tid av hur mat ska tillagas med en nyskapande och kreativ vision, säger Marcus Klasson.

I vintras publicerade han en artikel tillsammans med Sofia Ulver i Journal of Marketing Management: ”Masculinising domesticity: An investigation of men’s foodwork.”
Han ser fram emot att besöka Almedalsveckan.
– Först och främst känns det inspirerande. Almedalsveckan är den enskilt viktigaste mötesplatsen för Sveriges beslutsfattare gällande samhällsdebatt och samhällsutveckling. Det är en mötesplats för diskussion och reflektion. Det är helt enkelt en debatt jag ser fram emot att delta i. Som akademiker lever jag redan i en illusion av frihet där vardagen är väldigt varierad. Men jag tror att just denna dag kommer bli extra minnesvärd då det är min första av förhoppningsvis många veckor i Almedalen under mitt liv som forskare.

Therese Nilsson som är docent i nationalekonomi ska tala på Lunds universitets seminarium om utmaningar i det digitala kreditsamhället på torsdagen.
– Min ingång i seminariet är att svenska hushåll idag är historiskt högt skuldsatta men att vi samtidigt vet väldigt lite om vilka välfärdseffekter som skuldsättning har. Mitt specifika fokus är hur individers hälsa och skuldsättning hör samman.  Detta är vad jag och mina medförfattare vid nationalekonomiska institutionen har skrivit en forskningsrapport om åt Kronofogden. Det jag kommer att ta upp särskilt är att det inte finns så glasklara belägg för att skuldsättning ger ohälsa som man tidigare trott. I forskningen har vi studerat människor som lever i Sverige och har möjlighet att följa dem över flera år och kan på sätt också säga något om det är skuldsättning som ger ohälsa eller ohälsa som leder till skuldsättning som inte är hållbar.

– Jag har varit i Almedalen tidigare år och känner att det kommer att bli intressanta dagar. Jag ser det som en viktig del utav mitt arbete att förmedla forskningsresultat till det omkringliggande samhället.

Ekonomihögskolans kalendarium:
Måndag 4 juli, 11:00–12:00: Andreas Bergh, nationalekonom, talar på Fores seminarium Ökad invandring – hur påverkas social tillit?
Donners Brasserie, restaurang, Donners plats 3

Tisdag 5 juli, 09:00–12:00: Andreas Bergh deltar i SEB:s seminarium Hur gör vi välfärden hållbar?
S:ta Karins, kyrkoruin, Stora Torget 2

Tisdag 09:00–10:00: Åsa Hansson docent i nationalekonomi, medverkar i PwC och Entreprenörskapsforums seminarium En skattereform för entreprenörskap.
Hästgatan 9

PwC anordnar även seminariet Digitaliseringen och delningsekonomin utmanar dagens skattesystem – hur möter vi framtiden?
Samma plats kl 10:30–11:30

Tisdag 10:30–12:00: Anne-Marie Pålsson, nationalekonom, deltar i 16 juni-stiftelsens seminarium Hur demokratisk är vår svenska demokrati?

Tisdag 12:15-13:30: Andreas Bergh deltar i Liberalernas ekonomisk-politiska seminarium Framtidens arbetsmarknad – nya jobb i ny ekonomi?
Gotlands museum, Sävesalen, Mellangatan 19

Tisdag 17:15–18:45: Marcus Klasson tävlar i Lunds universitets arrangemang Science Slam – ny forskning i korthet Öresundshuset.
Hästgatan 1

Onsdag 6 juli, 08:00–09:00: Andreas Bergh deltar i Lunds universitets seminarium
Skogen, kemin, stålet och klimatet – konsekvenser för politik och forskning.
Hästgatan 13

Torsdag 7 juli, 09:15–10:15: Lotta Levay, docent och organisationsforskare deltar i Lunds universitets seminarium eHälsa på gott och ont.
Hästgatan 13

Torsdag 16:00–17:00: Therese Nilsson, docent nationalekonom, talar på Lunds universitets seminarium Nya utmaningar i det digitala kreditsamhället – Emerging Challenges in a Digital Credit Society.