Ledarskapsforskare i populismdebatt

Publicerad: 2016-09-07

Ekonomihögskolans Charlotta Levay diskuterar Donald Trump i höstens första Debatt i Lund.

Donald Trump och populism är ämnet för terminens första Debatt i Lund där ledarskapsforskaren Charlotta Levay deltar i panelen. Hon är docent på Företagsekonomiska institutionen på Ekonomihögskolan och har bland annat forskat på karismatiskt ledarskap.

Donald Trump. Foto: Wikimedia Commons, Gage Skidmore

Den som känner att nya upplagan av Fråga Lund inte borrar tillräckligt djupt i de stora spörsmålen kan med fördel besöka Lunds universitets akademiska talkshow Debatt i Lund, som drar igång för hösten. Först ut är en debatt som ställer frågan: Har vi något att lära av Donald Trump?

Panelen ska fördjupa sig i hur vi kunde hamna i ett läge där var femte europeisk väljare röstar på auktoritära och populistiska partier – och där nästa president i USA kan heta Donald Trump. Charlotta Levay från Ekonomihögskolan är en av de medverkande.

Varför är Donald Trump intressant?
– Han trotsar med framgång konventionell visdom om hur man ska bete sig som presidentkandidat, och hans idéer och supportrar påminner om flera andra populistiska ledare. Och han kan bli USA:s nästa president…

Vad gör han rätt som andra gör fel?
– Han talar och twittrar öppet och underhållande, han skämtar, använder drastiska uttryck och överraskar. Resultatet är att man orkar lyssna på honom, vilket är svårt med en del andra politiker.

Varför är det så viktigt med talspråk?
– Politiker som använder talspråk upprättar en mer direkt länk till väljarnas tankar och fantasier. Om endast populister gör det ligger vi risigt till.

Vid sin sida i panelen har Charlotta Levay Dala-Demokratens chefredaktör Göran Greider, lundapsykologen Magnus Lindén samt retorikprofessor Anders Sigrell. Samtalet leds av journalisten Andreas Ekström. Debatt i Lund är ett samarrangemang mellan Lunds universitet, Akademiska Föreningen, Lunds universitets studentkårer samt Sydsvenskan.

Vad: Debatt i Lund om populism
När: 8 september kl 20:00 (Caféet öppnar 19:30)
Var: Café Athen, AF-borgen, Lundagård, Lund eller livestreaming via www.sydsvenskan.se

Charlotta Levays skriver mer om Donald Trump här.
Mer om Debatt i Lund finns här.