Så förändrar du dina shoppingvanor på ett år

Publicerad: 2018-11-02

Carys Egan-Wyer är konsumtionsdoktoranden som lovade inte att köpa någonting nytt på ett år. Nu är hon inne på sin elfte konsumtionsfria månad och delar med sig av sina bästa tips för att sluta överkonsumera och kanske bidra till en lite bättre värld på köpet.

1. Gör ditt löfte specifikt

Bestäm dig för exakt vad är du får och inte får köpa. De flesta klarar sig inte länge utan mat och hygienprodukter. Kanske är de inte de stora bovarna? Fokusera på det som är viktigt för dig. Kanske är det kläder och skor du vill fokusera på, eller elektronik. Jag satte inga särskilda gränser för matinköp, men däremot gjorde jag en inventering av alla halvfulla flaskor som låg och skräpade i badrumsskåpet, och lovade mig själv att använda dem innan jag fick köpa några nya. Jag får också köpa kläder och möbler så länge som de är begagnade. Att handla second hand minskar konsumtionen av nytillverkade saker och räddar dem från att sluta sina liv som skräp.

2. Gör ditt löfte tidsbundet

Handlar det om en månad? Ett år? Om ditt löfte saknar slutdatum är du redan på väg att misslyckas. Jag tror att de flesta av oss skulle få stora problem om vi aldrig skulle få köpa någonting, någonsin igen. Men om du har ett slutdatum, ja, då kan du bara skjuta upp ditt inköp, vilket är psykologiskt mycket enklare än att se ett stort blinkande ”aldrig” framför sig. Jag har gjort en mental lista över saker som jag ska köpa när mitt icke-konsumtionslöfte är över, men om jag ska vara ärlig så har jag redan förlorat intresset för de flesta av de där måste-ha-sakerna.

3. Dela med dig

Berätta för folk. Det gör att du blir tvingad att ta ansvar för ditt beslut. Dessutom kan stödet från andra människor hjälpa dig igenom stunderna när du verkligen känner det där shoppingsuget. Jag har hittat ett fantastiskt community av likasinnade människor på Instagram och har fått mycket bra idéer på hur man köper mindre.

4. Hitta alternativen

Det finns massor sätt att få de sakerna du behöver utan att konsumera. Second hand är inte bara ett substitut för att köpa nytt, utan är också ett meningsfullt sätt att shoppa. Du kan hitta unika klädesplagg eller möbler med en historia. En del second hand-butiker skänker bort sin vinst till välgörenhet. Jag gillar dessutom att laga och uppgradera saker som jag redan har. Under den här tiden har jag lärt mig att göra egna kort och presenter för att ge bort till vänner. Att ge handgjorda saker eller delade upplevelser till någon du tycker om är mycket mer meningsfullt än vanlig shopping.

5. Inse att det är okej att misslyckas

Det är svårt att inte köpa något alls. Om du misslyckas, kasta inte bort hela din målsättning. Istället, tänk på varför du misslyckades och om du kan hantera det annorlunda nästa gång. Jag får nog erkänna att jag inte har lyckats hålla mitt löfte helt och hållet. Till exempel har jag köpt nya skor till min son, när jag inte lyckades hitta några bra på second hand. Men jag tycker att det är okej. Det här året har varit en resa där jag har lärt mig mycket om mig själv och mina konsumtionsvanor. För mig är det viktigare än att göra allt exakt rätt.

Följ Carys Egan-Wyer på Instagram (@Buy_less_be_more)

Carys Egan-Wyer
Doktorand