Så tar Volvo Cars fasta på ”The Swedish notion”

Publicerad: 2016-10-25

Hur kan förändring drivas av varumärken? Var det verkligen så att Zlatan tog kontakt med Volvo för att få göra reklam – och inte tvärtom? Det var några av frågorna när Volvo Cars gästade Ekonomihögskolan och berättade om kampanjen Made by Sweden.

I den fullsatta Crafoordsalen fick partnerföretag, alumner och studenter lyssna på Kristian Elvefors, managing director och Per Carleö, marketing director på Volvo Cars. Det handlade om vilka utmaningar och nyckelframgångsfaktorer biltillverkaren ser. Men framför allt om Volvos själ:
– Det är nittio år sedan i april nu, som Assar Gabrielsson och Gustaf Larson grundade Volvo med visionen att bygga en bil som var säker. Det jobbar vi med än idag, för det är hjärtat i hela företaget, sa Kristian Elvefors.

Visionen är ambitiös: 2020 ska ingen dö eller bli allvarligt skadad i en ny Volvo.
De stora utmaningarna att utveckla bilar som drivs på ett hållbart sätt och som dessutom är självkörande kommer att uppta stora delar av verksamheten framöver.
– Vi kommer att behöva betydligt fler ingenjörer än idag men bland våra nyckelframgångsfaktorer finns att vi har kapaciteten att röra oss snabbt. Hur ska man kunna framställa alla batterier? Funkar naturgas? Det finns inte en lösning, utan många.
– Det är också otroligt viktigt hur bilen ser ut, såväl utanpå som inuti. Att kunna känna en lätthet som av svensk sommar när du kliver in i bilen – även om det är november.

Vintersaga-kampanjen gick djupast i hjärtat
– Vi skapar bilar för omständigheter med minusgrader och oväder. Medan Zlatankampanjen nådde längst, kan Vintersaga ha varit den som å andra sidan gick djupast in i hjärtat på människor. Svenskarna är lokalpatrioter och Vintersaga-kampanjen är vår mest delade någonsin på Facebook, sa Per Carleö.

Marknadsföring idag handlar mindre och mindre om traditionella medel.
– Vi orkar inte mer reklam, sa Per Carleö och syftade på att mer än hälften av auditoriet räckte upp händerna när han frågade vilka som hade ad-blocker-funktioner i sina webbläsare.

”The Swedish notion” attraherar
Återstår att väcka känslor, skapa gemenskap, värna om viljan att tillhöra och dela. Budskapet: att skydda Volvos förare, deras nära och kära. Genom att konsekvent använda svenska musiker – Amanda Bergman, Swedish House Mafia, Robyn, Loney Dear, Viola Martinsson – tar Volvo Cars också vara på det svenska.
– Det finns någonting djupt attraktivt i ”the Swedish notion”, konstaterade Per Carleö.

Men hur var det nu då med Zlatan Ibrahimovic – vem kontaktade vem?
–  Vi trodde det var helt ouppnåeligt och trodde dessutom aldrig vi skulle ha råd med Zlatan, berättade Kristian Elvefors.
Det hela gick istället till så att Zlatan, efter att ha sett Swedish House Mafia-kampanjen, helt enkelt kontaktade sin lokala bilförsäljare hemma i Malmö och i princip sa: Hej, jag vill också göra reklam för Volvo – när kan vi sätta igång? sa Kristian Elvefors.