lu.se

Företagsekonomiska institutionen

Ekonomihögskolan vid Lunds universitet

Lundastudenter bäst i Sverige på case

Publicerad: 2015-12-07

Laget kommer representera Sverige i Dubai när finalen av KPMG International Case Competition går av stapeln.

Sveriges representanter i KMPG International Case Competition 2015: Niklas Johannesson, Ida Nilros, Erika Gräns och Leonard Bergström. Foto: KPMG, Andreas Hillergren

KPMG International Case Competition är en av världens största casetävlingar för ekonomistudenter. De åtta bästa lagen från lika många handelshögskolor och universitet runt om i Sverige tävlar varje år om äran att representera Sverige i den internationella finalen. I år var det ett Lundalag som knep finalplatsen i stenhård konkurrens.

– Vi har nog fortfarande inte riktigt förstått att vi vann. Det kändes rätt overkligt givet vilket motstånd vi mötte. Vi känner oss nöjda med vår prestation, och då är det ju extra roligt att det bar hela vägen, säger Niklas Johannesson, en av deltagarna i vinnarlaget.

Lundalaget ”Case Closed” består av Erika Gräns, Niklas Johannesson, Ida Nilros och Leonard Bergström, som till vardags studerar på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet. Under ett års tid har laget jobbat hårt för att bli bäst på case.

– Vi började jobba ihop för ett år sedan ungefär, mest på skoj för lite andra tävlingar men med siktet på KMPG International Case Competition som slutmål. Vi började individuellt, men har sedan fortsatt utvecklas tillsammans med skolan och kåren. Vi var med på ”Öresund Linking Minds”, vilket var en riktigt bra start. Sen har vi kört ”Sustainable Business Challenge” samt genomfört Lund University Case Academy med Ulf Ramberg och Mats Urde från Ekonomihögskolan. Sist men inte minst så har vi tränat själva, och fått fina medstudenter att hjälpa oss som domare.

Nästa steg för Lundalaget blir den internationella finalen, som i år äger rum i Dubai. Där får det vinnande laget chansen att tävla mot toppstudenter från drygt 25 länder runt om i världen.

– Det känns konstigt och oerhört hedrande. Vi ska träna hårt och se till att ge de övriga länderna en riktig match!

KPMG uppger att intresset för årets tävling har varit rekordstort, både i Sverige och internationellt. I Sverige har över 650 studenter anmält sig till de lokala deltävlingarna och åtta segrande lag gick vidare till den nationella finalen i Lund.

Om KPMG International Case Competition

KPMG International Case Competition grundades i Lund 1998 av KPMG och studentkåren Lundaekonomerna, och har sedan dess vuxit till att bli en av världens största casetävlingar. Tävlingen riktar sig till ekonomistudenter på C- och D-nivå på högskolor och universitet.

Under tävlingen jobbar studenterna i grupp och har tre timmar på sig att lösa en uppgift, ett ”case”, inklusive tjugo minuters presentation (tjugofem minuter för de tre lagen som går vidare till tävlingens sista dag) följt av frågor från domarna. Tidspressen är stor och ställer krav på gott lagarbete och att känna till och kunna utnyttja varandras starka sidor. Fokus ligger också på att laget lyckas sälja in sin idé och övertyga juryn i sin presentation.

Vinnarna av Sverigefinalen den 4 december får 40 000 kronor och en plats i den internationella finalen i Dubai den 11-14 april 2016.

För mer information, kontakta:

Eric Brandt, ansvarig för studentkommunikation KPMG
Tel. 073-327 21 34, eric.brandt@kpmg.se   

Maria Bucher, presskontakt KPMG
Tel. 073-347 94 54, maria.bucher@kpmg.se

Jennifer Jönsson, Projektledare KPMG International Case Competition 2015
Tel. 073-066 00 28, case@lundaekonomerna.se

Vill du veta mer om casemetodik?

Läs mer på Ekonomihögskolans internationella webbplats: The case method